HELYSZÍN

Erdőszentgyörgy
Marosvásárhelytől 37 km-re délkeletre, a Kis-Küküllő jobb és bal partján, a Küsmöd-patakának torkolatánál fekszik, Szovátától 26 km-re. A Kis-Küküllő középső szakaszának legnagyobb települése. Névmagyarázata szerint egy erdőkkel körülvett dombtetőn Szent György tiszteletére szentelt kápolnáról nevezték el. Nevezetessége a 18. század végi volt Rhédey-kastély, amely egy 16. századi kastély helyén épült. Ez az a kastély, amelyben Rhédey Klaudia, Mária brit királynő nagyanyja, II. Erzsébet ükanyja felnőtt.

Látnivalók:
- Református temploma gótikus, a 13-14. század fordulóján épült. A torony a reformáció idején épült, 1760-ban a templomot átépítve helyreállították. Kegyura a Rhédey és a Wesselényi család volt. A templom alatti sírboltot 1614-ben fejedelmi rendeletre elfalazták. Itt van a Rhédey-család kriptája is. A templomot 1935-ben Rhédey Klaudia unokájának, Mária királynőnek az adományából restaurálták.
- Ortodox temploma 1838-ban a régi fatemplom helyett épült. Zsinagógája is van.
- A Zeyk család udvarháza 16. századi.
- Az északi rész feletti Várhegyen állítólag egykor vár állott, de annak semmilyen nyoma nem látható.
“A Küküllő balpartjának azon pontján, hogy a Szolokma pataka szép erdős bérczek között letörtet, ezen zajos csermely torkolatának baloldalán, függőleges oldalu magas bércz emeli fel büszke zöldkoszorus homlokát; e bércznek a Várpataka és Tehénüző pataka között levő legmagasabb (északnyugati bütüjén levő) csúcsát Várhegyesének nevezik; ezen feküdt Maka büszke vára, melynek még csak e század elején is – mint öreg emberek beszélik – falai több öl magasságban állottak…” – olvashatjuk Orbán Balázs A Székelyföld leírása című művében.
.
Erdoszentgyorgy
.
.
.
.
.
.
.
.
fotó: Magyari Hunor

Comments are closed