Június végén lesz az V. Marosszéki Lófuttatás

Az V. Marosszéki Lófuttatás témakörben tartott sajtótájékoztatót Csibi Attila Zoltán,Erdőszentgyörgy polgármestere, és Jankovits Ferenc szervező. A június 24-25- én tartandó rendezvényre már most, a futtatás előtt egy hónappal magasabb a benevezett lovasok száma, mint az elmúlt évben versenyzőké és ez a szám még tovább emelkedik. A családi program, nemcsak a lovassport kedvelőinek kínál kikapcsolódási lehetőséget, hanem igyekszik minél több embert megmozgatni. A lófuttatással karöltve zajlanak le a Kis-Küküllő Térségi Társulás Balavásár-Szováta által szervezett Kisérségi Napok is.

Csibi Attila Zoltán polgármester elmondta, hogy a Szent György Napokhoz hasonlóan, ennek a rendezvénynek a költségei sem terhelik a városi költségvetést, ugyanis pályázati és támogatói pénzekből fedezik a kiadásokat. A 2017-es lófuttatás több ponton is eltér az előzőektől, de kettőt mindenképp meg kell említeni: az egyik, hogy a versenyen résztvevők közül valaki Erdőszentgyörgyöt fogja képviselni a budapesti Nemzeti Vágtán, ez a személy nem feltétlenül a nyertes lesz. A polgármester kiemelte, hogy ez nem azt jelenti, hogy a Marosszéki Lófuttatás előfutama lenne a Nemzeti Vágtának. A másik eltérés, hogy a díjak több száz lejjel nőttek a tavalyihoz képest. A Marosszéki Lófuttatás Erdőszentgyörgy egyik fontos eseménye, ezért nagy hangsúlyt fektetnek a helyi és környékbeli hagyományok ápolására, bemutatására. Ennek érdekében színes kézműves vásár várja az érdeklődőket, ahol a szalmafonóktól, a fafaragókon át a bútorfestőig, mindenki eladásra kínálhatja, illetve bemutathatja az általa készített portékákat. A több, mint huszonöt árus mellett, a gyereksarok által biztosítanak lehetőséget a szervezők a legkisebbeknek, hogy kipróbálhassák kézügyességüket, és az ott készített kézműves tárgyat vásárfiául hazavihessék emlékbe. A Marosszéki Lófuttatás és a Kistérségi Napok keretei belül, a Balavásártól Szovátáig működő néptánccsoportok fellépései mellett, szombaton az Attila fiai társulat, míg vasárnap az Ismerős arcok fognak koncertezni. A szervezők igyekeztek olyan programot összeállítani, hogy mindenki találhasson kedvére valót. Az eseménysor június 24-én, szombaton, 11 órakor kezdődik, amikor Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke, a rendezvény fővédnöke nyitóbeszédet tart.

Jankovits Ferenc, öt éve társszervezőként veszi ki részét a Marosszéki Lófuttatás megvalósításából. Felszólalásában hangsúlyozta a rendezvény célját és fontosságát. Emellett elmondta, hogy bárki jelentkezhet az általuk meghirdetett versenyre, aki a benevezési feltételeknek megfelel. Az eddigiekben Maros, Hargita és Kovászna megyei lovasok mérték össze tudásukat, remélhetőleg idén még több versenyszellemű lovast sikerül megszólítani. A Marosszéki Lófuttatás helyszíne a tavalyi, azaz az erdőszentgyörgyi Pad néven ismert dombon lesz. Az eddig sokat emlegetett futamokon kívül, huszárfutamra is sor kerül, amely értelemszerűen a huszároknak szól. A kecsegtető nyeremények itt sem maradnak el.

A Marosszéki Lófuttatás egy újabb futammal bővül. Mivel Erdélyben közel hat évtizede nem volt meghirdetve angol telivér futam, a szervezők úgy gondolták, idén meghirdetik. Erre a versenyre 1500 lej a benevezési díj, a nyeremény pedig 10.000 lej lesz. Az idei díjakról is szó esett a sajtótájékoztatón. Az első helyezett 4 ezer lejt kap, a második 3 ezer lejjel gazdagodik, míg a harmadik 2 ezer lejjel térhet haza. A huszárfutam dobogósai is díjazva lesznek: az első helyezett 1000 lejjel, a második 500, a harmadik pedig 300 lej elismerésben részesül. A rendezvény kiadásait a Kis-Külüllő Térségi Társulás pályázata mellett, Maros megye tanácsa és számtalan helyi, illetve környékbeli magánvállalat is támogatta különböző formákban.

A lovasok június 10-ig jelentkezhetnek a versenyre, egy dokumentumcsomagot kell eljuttatniuk a szervezőkhöz. A szükséges iratok listáját, valamint a szabályzatot is a www.marosszekilofuttatas.ro honlapon olvashatják. Ugyanitt lehet jelentkezni is.

Comments are closed